Go to content

3 pomysły na ziemniaki z grilla

Fot. iStock/gilaxia

Mamy dobre wieści – nie musisz stać przy garach, by przygotować smaczny i pożywny obiad dla swojej rodziny. Jeśli masz taką możliwość, rozpalcie wspólnie grilla. Oprócz ulubionych kiełbasek, skrzydełek i kaszanki, przygotujcie także ziemniaki, ale w nowym wydaniu. Jeden z tych przepisów na pewno przypadnie wam do gustu.

Ilość ziemniaków i proporcje składników są uzależnione od ilości osób i ich apetytów 🙂

Grillowane ziemniaki z śmietanową pierzynką

Ziemniaki z śmietankowym dodatkiem smakują naprawdę doskonale. Przy tym na talerzu wyglądają ciekawie i na pewno przypadną do gustu dzieciom.

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz: 2 dużych ziemniaków, 1,5 łyżki masła, 2 łyżek pikantnego sosu, 1/4 szklanki startego sera cheddar, 1 pokrojonego plastra bekonu, 1 pokrojonego pomidora, 2 łyżek posiekanego szczypiorku.

Umyj dokładnie ziemniaki i pokrój je wzdłuż na 4 części. Delikatnie odetnij wierzchnią część tak, żeby ziemniak był lekko zagłębiony. Połóż je na grillu. Po ok. 10 minutach posmaruj każdą część masłem i sosem. Następnie ułóż na nich bekon i posyp serem. Kiedy się trochę podpieką, połóż kawałki pomidora i posyp szczypiorkiem. Gotowe ziemniaki wyłóż na talerz i udekoruj śmietanową pierzynką.

Jak ją przygotować? Potrzebujesz 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany, ząbka czosnku. Zmieszaj to wszystko ze sobą. Możesz użyć przypraw według upodobań.

Fot. iStock/MarianVejcik

Fot. iStock/MarianVejcik

Ziemniaki grillowane w przyprawach

To bardzo prosta wersja, ale bardzo smaczna. Miłośnicy młodych ziemniaków będą zachwyceni, kiedy podasz im aromatyczną potrawę.

Potrzebujesz: 1 kg młodych ziemniaków podobnej wielkości, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, pół łyżeczki oregano, tyle samo bazylii i rozmarynu, wodę oraz sól i pieprz.

Ziemniaki dokładnie umyj i krótko obgotuj w wodzie. Następnie odcedź. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą i obtocz w nich ziemniaki. Ułóż je na tacce do grillowania i trzymaj przez ok. 30 minut (do momentu aż uznasz, że są już gotowe do podania). Co jakiś czas możesz polewać je przyprawami.

Grillowane ziemniaki ze szpinakiem

Wersja dla osób, które lubią szpinak. I dla tych, którzy może do tej pory za nim nie przepadali. Być może właśnie tak podany skradnie ich żołądki i serca.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz: 10 ziemniaków, cebuli, 100 g szpinaku, tłuszczu do smażenia, szczypty papryki ostrej, gałki muszkatołowej oraz przypraw do smaku.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj do niej szpinak i całość trzymaj jeszcze chwile na ogniu. Dopraw do smaku gałką i papryką. Umyj dokładnie ziemniaki i ponacinaj je plaster przy plastrze, ale nie dojeżdżaj nożem do końca. Posyp go ulubionymi przyprawami albo gotową przyprawą do grilla. Do nacięć włóż szpinak. Każdego ziemniaka możesz zawinąć w plaster boczku zapięty wykałaczką. Trzymaj na grillu ok. 40 minut.

Smacznego!


 

Źródło: zgrilla.pl, tasteofhome.com