W 2025 roku co drugie dziecko będzie miało autyzm. Tak wykazują wstrząsające badania dotyczące żywności i zawartych w nich pestycydów

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot. iStock/Juanmonino
 

Ostatnio w rozmowie ze znajomymi padło stwierdzenie: „To wszystko przez ten syf, który jemy”. Mówiliśmy o koledze, który zachorował, zastanawiając się, co takiego się dzieje, że chorujemy naprawdę coraz więcej i częściej zapadamy na poważne choroby. Czy faktycznie jedzenie ma tak ogromny wpływ na nasze zdrowie? Okazuje się, że często nie zdajemy sobie sprawy, jak duży.

Przez ponad trzy dekady dr Stephanie Seneff zajmowała się biologię i technologię, w ostatnich latach skoncentrowała się na związku między odżywianiem a zdrowiem, poruszając takie tematy, jak choroba Alzheimera, autyzm i choroby układu krążenia, a także wpływ niedoborów żywieniowych i toksyn na nasze zdrowie.

W wyniku przeprowadzonych badań dr Seneff oświadczyła, że przy wzrastającej ilości użycia pestycydów w produkcji żywności do 2025 roku, jedno na dwoje dzieci będzie autystyczne. Wykazała spójną zależność między stosowaniem Roundupu – znanego u nas jako randap, który służy do usuwania chwastów a wzrostem liczby dzieci cierpiących na autyzm. Randap zawiera substancję czynną glisofat, którego wysokie stężenie wykazały biomarkery autystycznych dzieci, podobnie jak niedobór cynku, żelaza, drgawki, zaburzenia mitochondrialne.

Dr Seneff zauważyła wszechobecność użycia glifosatu, gdyż jest on używany przy uprawie kukurydzy i soi. Zatem wszystkie napoje bezalkoholowe i cukierki słodzone syropem kukurydzianym oraz wszystkie chipsy i płatki zbożowe, które zawierają wypełniacze sojowe, zawierają niewielkie ilości glifosatu, podobnie jak nasza wołowina i drób, ponieważ bydło i kurczaki są karmione kukurydzą GMO lub soją. Ponadto pszenica tuż przed zbiorem jest często spryskiwana Roundupem, co oznacza, że wszystkie nieorganiczne chleby i produkty pszenne byłyby również źródłem toksyczności glifosatu. I tak jak ilość glifosatu w każdym produkcie może nie być duża, to jednak skumulowany efekt (zwłaszcza przy tak dużej ilości przetworzonego pożywienia, jak jedzą Amerykanie) może być katastrofalny. Ostatnie badania pokazują, że kobiety w ciąży mieszkające w pobliżu farm, w których stosuje się pestycydy, mają o 60% podwyższone ryzyko, że ich dzieci będą maiły zaburzenia ze spektrum autyzmu.

Inny badacz powiedział, że po prezentacji doktora Seneffa: „Wszyscy z około 70 obecnych osób wiły się, prawdopodobnie dlatego, że teraz mieli poważne obawy dotyczące służenia swoim dzieciom lub sobie, cokolwiek z kukurydzą lub soją, które są prawie wszystkie genetycznie zmodyfikowany, a tym samym skażony Roundupem i jego glifosatem.

Oczywiście, że autyzm jest problemem złożonym i nie można przyczyny upatrywać tylko w jednym źródle. Jednak wyniki badań wiarygodnego eksperta w tej dziedzinie są naprawdę niepokojące.


źródło: anh-usa.org

 


Dlaczego nigdy nie powinniśmy pić kawy na pusty żołądek?

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot. iStock/pixelfit
 

Dla wielu z nas poranek bez kawy jest czymś kompletnie niewyobrażalnym. W końcu nie ma lepszego budzika niż ciepły kubek pachnącej aromatycznie kawy. Szczerze mówiąc wcale nie musimy się czuć winni z powodu tego codziennego nawyku, ponieważ picie kawy przynosi nam mnóstwo korzyści zdrowotnych –  choćby ochrona mózgu przed demencją. Powinniśmy pamiętać jednak o jednym pamiętać – nie pijmy kawy na pusty żołądek.

Dlaczego? Kawa wypijana jeszcze przed zjedzeniem choćby najmniejszego śniadania źle wpływa na nasz system trawienny, ponieważ przyspiesza produkcję kwasów w naszym żołądku. Jeśli wcześniej nic nie zdążyliśmy zjeść, kwas może uszkodzić podszewkę żołądka i spowodować niestrawność i zgagę. To dotyczy również kawy bezkofeinowej.

Ale to nie jedyne ryzyko. Picie kawy na pusty żołądek może wywoływać drgawki, wstrząsy i inne efekty odstawienia, w tym zmiany nastroju – mówią specjaliści. Może również nasilać objawy lęku, a także zwiększać tętno, drażliwość i niemożność skupienia.

Co więcej, okazuje się, że kawa na czczo sabotuje rytm dobowy: nasz wewnętrzny zegar uwalnia hormon zwany kortyzolem zaraz po przebudzeniu, dzięki czemu czujemy się czujni i gotowi do działania. Natomiast badania wykazały, że spożywanie kawy faktycznie obniża poziom kortyzolu. To może tłumaczyć fakt, że pomimo wypitej wcześnie rano kawy, nadal jesteśmy zmęczeni i śpiący. Tak naprawdę kawa wypita wczesnym popołudniem najlepiej pobudza nas do życia.

Oczywiście, niektórzy piją kawę na pusty żołądek od lat i czują się zupełnie dobrze. Jednak czasami warto pomyśleć o zdrowej przekąsce, choćby do kawy. 😉


źródło: Business Insider

 


Kamienie milowe w badaniach nad mlekiem mamy

Redakcja
Redakcja
21 czerwca 2018
Fot.i Stock / tatyana_tomsickova

Dzięki wieloletnim badaniom nad pokarmem kobiecym naukowcy z całego świata nie mają wątpliwości – mleko mamy jest złotym standardem żywienia niemowląt. Dlaczego mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia? Na czym polega wyjątkowość jego składu? Na czym polega wieloletni wkład zespołu badawczego NUTRICIA w prace nad poznaniem składników mleka kobiecego i jego właściwości?

Niedościgniony wzorzec

Unikalne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach, zmiana składu w zależności od fazy laktacji, pory czy długości pojedynczego karmienia, a także etapu rozwoju dziecka – to wszystko sprawia, że mleko mamy jest pokarmem idealnym. Pokarm kobiecy w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia w pierwszych miesiącach jego życia i dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Właśnie dlatego eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety niemowlęcia.

Osiągnięcia NUTRICIA w badaniach nad mlekiem mamy

Mleko mamy to niedościgniony wzorzec, który nieprzerwanie stanowi dla naukowców obiekt badań. Badacze nieustannie analizują skład pokarmu kobiecego i dokonują w tej dziedzinie nowych odkryć w zakresie składników i ich właściwości oraz wpływu na młody, rozwijający się organizm dziecka.

Analizą unikalnego pokarmu, jakim jest mleko matki, zajmują się naukowcy z całego świata, także z Centrum Badań NUTRICIA (NUTRICIA Research). Na przestrzeni lat za pomocą najnowocześniejszego sprzętu analitycznego oraz dzięki współpracy z wieloma organizacjami badawczymi udało im się dokonać wielu znaczących odkryć – poznać komponenty składu mleka matki i ich wpływ na poszczególne układy w organizmie niemowlęcia. Jako pierwsi na świecie odkryli m.in. obecność w mleku matki długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów.

Skład pokarmu kobiecego

Mleko mamy to podstawa żywienia niemowlęcia w 1. roku życia. Jest idealną kompozycją węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony czynią pokarm kobiecy niedoścignionym, idealnym pożywieniem, kompleksowo odpowiadającym na potrzeby dziecka.

Co ciekawe, nie ma jednego wzorca mleka kobiecego. Jego skład różni się między mamami w zależności od wielu czynników – stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy otaczającego środowiska, a nawet płci dziecka.

Wiedza naukowa ekspertów NUTRICIA, jako podstawa tworzenia receptur mlek modyfikowanych

Chociaż pokarm kobiecy to najlepsze pożywienie dla niemowlęcia, zdarzają się sytuacje, w których mama nie może karmić piersią. Właśnie dlatego mleko mamy jest dla naukowców inspiracją przy opracowywaniu receptur mlek modyfikowanych. Chociaż skład mleka modyfikowanego nigdy nie przewyższy bogactwa pokarmu kobiecego, to wiedza zdobyta przez zespół naukowców NUTRICIA na temat złożoności składu mleka mamy pozwala dopasować recepturę mieszanek mleka modyfikowanego do potrzeb dziecka.

Nauka i wiedza naukowa ekspertów NUTRICIA stanowią podstawę do tworzenia receptur mlek modyfikowanych. Badania nad unikalnym pokarmem mamy pozwalają na opracowywanie kolejnych rozwiązań oraz ustanawianie nowych kamieni milowych w rozwoju produktów dla niemowląt, które nie mogą być karmione piersią.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


Artykuł powstał we współpracy z NUTRICIA


Zobacz także

Żeby życie kochać jeszcze bardziej! Podsumowanie akcji „Kocham podróże, kocham swobodę”

Regulamin akcji #ŁapENDORFINY

10 letnich nawyków, które powinnaś stosować przez cały rok