11 książek idealnych na wakacje

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
2 lipca 2017
9 z 11

Jarek Westermark "Opowiadania, które napisałem"

fot. Wydawnictwo Nisza

Jeśli ktoś woli nieco krótsze formy literackie, to zbiór opowiadań Westermarka będzie doskonałym wyborem, który z pewnością nie rozczaruje nawet najbardziej wybrednych czytelników.  Różnorodność gatunków – fantasy, groza, thriller, opowiadania obyczajowe – zabawa formą, konwencją i językiem sprawia, że całość stanowi interesującą pozycję, którą nie tylko dostarcza czytelnikowi rozrywki, ale też skłania do przemyśleń i analiz na temat otaczającej rzeczywistości. Z całą pewnością warto spakować „Opowiadania” do wakacyjnej walizki.

PoprzedniNastępny

Tydzień do ślubu: domowe zabiegi, dzięki którym panna młoda poczuje się piękna

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
2 lipca 2017
Fot. iStock / Kostyazar
 

Tydzień przed ślubem to nerwowy okres, w którym wszystko należy dopiąć na ostatni guzik. Panny młode często zapominają, że to również ostatni moment, aby zadbać o swój idealny wygląd przed ołtarzem.

Fryzjer, dekoracje, ostatnia przymiarka sukienki – lista rzeczy, które należy dopilnować na kilka dni przed ślubem, jest ogromna. W tym natłoku zadań każda kobieta powinna pamiętać o sobie, by podczas ślubu czuła się piękna. W pierwszej kolejności warto zatroszczyć się o 5 elementów ciała, które będą najbardziej eksponowane w czasie wydarzenia.

Dłonie i paznokcie

To części ciała, które nie tylko będzie trzymał ukochany podczas składania małżeńskiej przysięgi i zakładania obrączki. Obejrzą je również goście. Chcąc mieć gładkie i nawilżone dłonie, wystarczy prosta maseczka. Potrzebujemy do niej oliwy z oliwek oraz żółtka. Podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie mieszamy z żółtkiem. Maseczkę nakładamy na dłonie i zawijamy w folię kuchenną. Trzymamy tak przez 15 minut, potem zmywamy wodą.

Fot. iStock / Stakhov-Yuriy

Fot. iStock / Stakhov-Yuriy

W przypadku paznokci doskonałym domowym kosmetykiem jest majonez. Wystarczy na kilka minut zanurzyć paznokcie w miseczce z majonezem, później przemyć je ciepłą wodą. Paznokcie będą odżywione, a skórki nawilżone.

Usta

Nic tak nie wygładzi ust i nie sprawi, że będą gładką bazą pod pomadkę, jak peeling. Można go przechowywać w słoiczku lub przygotować w niewielkiej ilości i zużyć od razu. Wiele peelingów opiera się na cukrze i miodzie. Pierwszy składnik lekko zetrze naskórek, drugi wygładzi i odżywi. Łyżeczkę brązowego cukru mieszamy z 2 łyżeczkami miodu oraz łyżeczką oliwy. Dla wzmocnienia zapachu można użyć kilku kropel świeżego soku z owoców lub olejku eterycznego.

Fot. iStock / petrunjela

Fot. iStock / petrunjela

Włosy

Każda kobieta zna domowe sposoby na piękne włosy: sok z cytryny, drożdże, żółtka jaj – to już niemal klasyka domowej kosmetyki. Aby jednak uzyskać efekty, należy te triki stosować regularnie. Tydzień przed ślubem warto pokusić się o zabieg z zastosowaniem masła klarowanego (ghee). W lekko wilgotne włosy wystarczy wetrzeć ok. 1 łyżkę masła i rozprowadzić na całą długość włosów. Maseczkę trzymać przez pół godziny lub nawet całą noc. Odżywi ona i nawilży włosy, szczególnie po farbowaniu czy trwałej ondulacji.

Fot. iStock / CoffeeAndMilk

Fot. iStock / CoffeeAndMilk

Twarz

Dla panny młodej mającej potrądzikowe przebarwienia sprawdzi się glinka – bogata w krzem, tlenki żelaza, glin, magnez. Aby natomiast przyciemnić zbyt bladą cerę, wystarczy trzykrotnie w ciągu tygodnia przed ślubem nałożyć zblendowaną z żółtkiem i mąką ziemniaczaną marchewkę. Dla jaśniejszej karnacji 5, dla ciemnej 10 min – stanowią optymalny czas trzymania maseczki.

Fot. iStock / eclipse_images

Fot. iStock / eclipse_images

Jeśli zależy nam na szybkich i spektakularnych efektach, warto oddać się w ręce profesjonalistów. Dobrym wyborem będzie kompleksowy zabieg pielęgnacyjny geneO, który złuszczy, odżywi i dotleni cerę. W trakcie zabiegu nakłada się na skórę indywidualnie dobraną ampułkę, która zawiera składniki złuszczające, odżywcze i rozjaśniające. Podczas zabiegu geneO ampułka jest wprowadzana do skóry za pomocą specjalnej głowicy, naskórek jest złuszczany, a cera dotleniona – Każda pana młoda pragnie, aby jej twarz, szyja i dekolt wyglądały idealnie w ślubnej kreacji. Oprócz geneO doskonałą metodą nawilżenia jest również zabieg Intraceuticals, który nawodni, rozświetli i odmłodzi skórę – mówi Agnieszka Ziobrowska, kosmetolog z krakowskiej Kliniki Medycyny Estetycznej VESUNA. – Na miejsca poddane zabiegowi rozpylane jest bogate w niskocząsteczkowy kwas hialuronowy serum, które dobiera się indywidualnie do potrzeb cery. Jest ono wtłaczane do wszystkich warstw naskórka za pomocą sprężonego tlenu. Poprzez zwiększenie ilości kwasu hialuronowego w głębokich warstwach skóry uzyskujemy efekt wypełnienia, a nawet liftingu i poprawy konturów twarzy – dodaje ekspert.


Źródło: infowire.pl


Trzy przepisy kuchni greckiej, które na nowo rozkochają cię w gotowaniu

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
2 lipca 2017
Fot. iStock

Jak myślicie, dla kogo najlepsza jest kuchnia grecka? Dla amatorów wege smaków? A może dla tych, którzy kochają owoce morza? Nie! Jeśli tylko pozwolicie sobie na małą, kulinarną podróż, szybko zobaczycie, jak bardzo jest różnorodna. Kuchnia grecka jest dla wszystkich, którzy potrafią (i chcą) w jedzeniu zobaczyć ciut więcej.

Nie wierzysz? A gdybyś zamiast posiłku zobaczył okazję do poprawienia swojego życia? Biesiadowanie przestał kojarzyć tylko i wyłącznie z obżarstwem, a wszystko doprawił prostotą i minimalizmem?

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych z Teo Vafidisem, podczas których mogliśmy poznać kilka sekretów prawdziwej, greckiej kuchni. Wypróbujcie koniecznie trzy przepisy – idealne, by oswoić południowe smaki i nauczyć się na nowo cieszyć gotowaniem.

Trzy przepisy kuchni greckiej, które na nowo rozkochają cię w gotowaniu

SPANAKOPITAKIA
ROŻKI Z CIASTA FILO Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM

19748105_1746559075357470_1087642300_o

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 125 g ciasta filo
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 200 g sera feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa mielona
  • do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz czarny
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebule pokroić na paski i zeszklić na oliwie.

Dodać pokrojony szpinak, dusić 3–4 minut.

Dodać drobno pokruszony ser feta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i jedno świeże jajo.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Ciasto filo (3 arkusze ciasta) pociąć na 4 pasy o szerokości 9 cm.

Na pasek ciasta nałożyć niewielką porcję farszu, zawinąć po przekątnej, aby uzyskać kształt trójkąta.

Blachę posmarować obficie oliwą i ułożyć rożki.

Oliwą posmarować również wierzchnią stronę rożków.

Piec 20–30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. 

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

STAROŻYTNA SAŁATKA
Z PĘCZAKIEM I DRESSINGIEM Z GRANATU

Fot. Książka "Filozofia smaku", Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 dojrzały granat
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g sera feta
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

NA DRESSING

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki moszczu winogronowego
  • 3 łyżki soku z granatu
  • szczypta Soli ziołowej
  • do smaku: Sól morska, Pieprz czarny
  • orzechy włoskie i granat do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę pęczak ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odsączyć

i odstawić do wystudzenia.

Za pomocą łyżki wyjąć ziarenka granatu, z połowy wycisnąć sok.

Drobno posiekać dymkę i koperek, a orzechy rozdrobnić w moździerzu.

W misce wymieszać pęczak, ziarenka granatu, dymkę, koperek i rozkruszony ser feta.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować dressing, mieszając składniki w drugiej misce za pomocą trzepaczki, aż do połączenia.

Sałatkę wymieszać z przygotowanym dressingiem.

Podawać udekorowane orzechami i ziarenkami granatu.

OŚMIORNICA Z FENKUŁEM I ZIELONYMI OLIWKAMI Z MIASTA RETIMNO

Fot. Książka "Filozofia smaku", Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

Fot. Książka „Filozofia smaku”, Teo Vafidis, Wydawnictwo Edipresse

  • 1,5 kg świeżej ośmiornicy
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 8 pokrojonych w krążki cebul dymek
  • 1 posiekany fenkuł (koper włoski)
  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 100 g pokrojonych na połówki oliwek zielonych bez pestek
  • do smaku: Sól morska, Pieprz czarny
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ostrym nożem odciąć główkę ośmiornicy od odnóży.

Nacisnąć tak, żeby wyszło tzw. oczko i wyrzucić je.

Ośmiornicę umieścić w garnku (głowę i odnóża).

Przykryć pokrywką i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 30–40 minut,

aż ośmiornica będzie miękka i zmieni kolor na różowy.

Podczas gotowania ośmiornica wydzieli sporo wody, ale jeśli będzie potrzeba, dodać niewielką jej ilość, żeby się nie przypaliła.

Ośmiornicę wyjąć z garnka razem z płynem i odstawić na chwilę, żeby przestygła.

W garnku, w którym była gotowana ośmiornica, rozgrzać oliwę z oliwek, dodać dymkę oraz fenkuł i zeszklić je.

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Fot. Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Książki

Następnie odnóża ośmiornicy pokroić na kawałki długości 2–3 cm, a pozostałe części na mniejsze kawałki.

Do garnka dodać czosnek i ośmiornicę, a następnie wino i świeżo mielony pieprz.

Przykryć garnek pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Jeśli będzie potrzeba, wlać trochę wody.

Ośmiornica będzie gotowa, kiedy będzie bardzo miękka.

Pięć minut przed zakończeniem duszenia dodać oliwki.

Doprawić do smaku.


Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Te i inne wspaniałe przepisy znajdziecie w książce Teo Vafidisa „Filozofia smaku”. Cudowna i inna niż wszystkie pozycja. Zajrzyjcie koniecznie, bo nikt nie poprowadzi was po smakach Grecji lepiej, niż Teo. Kuchnia grecka, to więcej niż gotowanie – to radość z jedzenia i przede wszystkim ciepło ludzi, którzy nam towarzyszą.

 

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Teo Vafidis, polski Grek zaprasza! Podróż po kulturze i kuchni Grecji

Teo Vafidis z pochodzenia jest Grekiem, ale z wyboru Polakiem. Od wielu lat ambasador greckiej kultury i kuchni, którą przybliża w wielu programach telewizyjnych. Teraz w książce „Filozofia smaku” wspomina, że zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim babcia jeszcze w dzieciństwie. Opowiada także o swoich początkach w zawodzie oraz miłości do Małgorzaty, dla której przeprowadził się do Polski. Teo Vafidis prowadzi czytelników także przez najważniejsze miejsca w Grecji, śladami kultury, tradycji i smaków, prezentując ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w swoim domu.

O autorze:

Teo Vafidis – to podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. W książce „Filozofia smaku” na którą wielu fanów od dawna czekało, prezentuje swoje ulubione przepisy, które każdy może przygotować w swojej kuchni. Opowiada o smakach z dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych. Każdy kto chce dowiedzieć się więcej o Grecji i jej kuchni bezpośrednio od znawcy, ma teraz niezwykłą okazję by wybrać się w tę krajoznawczo-kulinarną podróż.


Zobacz także

10 facetów, których powinnaś spotkać w swoim życiu, nim trafisz na tego jedynego

Spacerowe (i nie tylko) wzruszenia i zachwyty

Jak rozbroić manipulatora? Bądź gotowy na to, że w życiu pewne osoby pojawiają się tylko na chwilę