Go to content

10 korzyści z mleka migdałowego, dla których warto po nie sięgać

Przepis na domowe mleko migdałowe
Fot. iStock / bhofack2

Nie każdemu służy mleko krowie, więc coraz większym zainteresowaniem cieszą się roślinne alternatywy dla tradycyjnego napoju. Produkty takie jak mleko migdałowe są zdrowsze, lżej strawne i bogate w cenne składniki odżywcze. Ponieważ to napój roślinny, o wiele lepiej sprawdza się podczas diety, dostarczając mniejszą ilość kalorii.

Można je zrobić samodzielnie w domu, z orzechów i nasion, oraz zbóż , co nie wymaga wielkiego nakładu pracy i pieniędzy. Dużym zainteresowaniem cieszy się mleko migdałowe, które ma przyjemny smak, aromat, oraz dostarcza organizmowi licznych składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

10 korzyści, które płyną z picia mleka migdałowego

1. Pomaga schudnąć

Mleko migdałowe jest bogate w błonnik, więc poprawia proces trawienia. Jest również niskokaloryczne — szklanka mleka krowiego ma 140 kalorii, a mleko migdałowe zaledwie 40 kalorii.

2. Wspiera zdrowie serca

Mleko migdałowe to produkt roślinny, więc nie zawiera cholesterolu, charakterystycznego dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu ogólnego cholesterolu oraz frakcji LDL na rzecz wzrostu korzystnego HDL. Mleko migdałowe polecane jest dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia: miażdżycą, chorobą wieńcową.

3. Wzmacnia kości

Mleko migdałowe dostarcza 30% zalecanej dziennej ilości wapnia, a także 25% zalecanej ilości witaminy D, które zmniejszają ryzyko zapalenia stawów i osteoporozy oraz poprawiają odporność. Dodatkowo te dwie substancje odżywcze współpracują ze sobą w celu zapewnienia zdrowego kości i tworzenia zębów.

Fot. iStock

Fot. iStock

4. Odmładza skórę

Obecna w mleku migdałowym witamina B2 pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry, wzmacnia także włosy i paznokcie. Wysoka zawartość witaminy E, która zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, chroni skórę przed zbyt szybkim procesem starzenia się oraz przed uszkodzeniami słonecznymi.

5. Nie podnosi gwałtownie cukru we krwi 

Jest idealne dla cukrzyków i osób na diecie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Mniejsze wahania poziomu cukru we krwi, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę.

6. Wpływa na wzrost mięśni

Co prawda mleko migdałowe nie jest specjalnie bogate w białko, ale zawiera wiele witamin z grupy B (w tym ryboflawinę) i żelazo, które odgrywają ważną rolę zarówno dla wzrostu mięśni, jak i ich regeneracji.

7. Ułatwia trawienie

Mleko migdałowe zawiera prawie jeden gram błonnika na porcję, co jest ważne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia trawienia. Ponadto białko roślinne jest lżej strawne w porównaniu do białka mlecznego – kazeiny.

8. Nie zawiera laktozy i glutenu

Mleko migdałowe nie jest zaliczane do pokarmów alergizujących, więc osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu czy laktozy (cukru mlecznego) mogą bezpiecznie sięgać po nie. Nie powoduje problemów z trawieniem, bólu, wzdęć i konieczności przykrych wizyt w toalecie.  Błonnik zawarty w mleku roślinnym chroni ściany jelit.

9. Podnosi poziom potasu

Migdały są dobrym źródłem potasu, więc warto po nie sięgać w przypadku ubytku elektrolitów podczas biegunki lub wymiotów, a także intensywnego wysiłku fizycznego.

10. Pomaga w przypadku zgagi

Mogą je pić osoby z nadkwasotą, gdyż wykazuje działanie alkalizujące. Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka lub inne problemy natury żołądkowo-jelitowej najczęściej odczuwają ulgę i załagodzenie przykrych dolegliwości po wypiciu mleka migdałowego.

energia

Fot. Pixabay / Hans / CC0 Public Domain

Przepis na domowe mleko z migdałów

Potrzebujesz:

  • 250 g migdałów, 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin.
  2. Po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera.
  3. Następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach.
  4. Po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja mleka gotowa).
  5. Pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody. Następnie powtórzyć odciskanie na sitku. Po tej czynności jest gotowa druga porcja mleka. Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Mimo wielu zalet, na nadmiar mleka migdałowego w diecie powinny uważać osoby z chorą tarczycą, ponieważ migdały (a także soja, kapusta, brokuły, nasiona lnu) mogą prowadzić do powiększenia tego gruczołu i utrudniać poprawne wchłanianie jodu przez organizm.

źródło: www.lifehack.orgbonavita.plkrokdozdrowia.com