Sernik ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock
 

Na Święta przygotowuję kilka potraw, ale za najbardziej pyszną i leniwą uważam… SERNIK – aromatyczny, delikatny, puszysty z różnymi dodatkami. Czasem fantazyjny, kolorowy, oryginalny, a nawet pstrokaty. To obowiązkowy wypiek na naszym stole wielkanocnym, świąteczna tradycja przekazywana w mojej rodzinie już od wielu pokoleń.

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jak najpierw piekła go babcia, potem mama z moją pomocą, a ta moja pomoc polegała na smakowaniu, bawieniu się kolorami, ciekawości miksowania, zadawania wielu pytań, itp… 🙂

Teraz sama piekę sernik. Za każdym razem inny. W tym roku będzie sernik z suszonymi śliwkami. Dla mnie to ciasto jest nie tylko pyszne, ale również i wyjątkowe, bo przypomina mi chwile z dzieciństwa, najbliższe osoby i tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Każda chwila z nim wywołuje uśmiech na twarzy. Czy można zaliczyć je do potraw leniwych? – o tak!!! Daje mi powód do odpoczynku.

Delektując się nim uwielbiam ten czas, kiedy mogę usiąść na spokojnie z bliskimi osobami i porozmawiać, odprężyć się, pośmiać razem. Na takie rzeczy, w ciągu roku brakuje czasu, a każda chwila spędzona z najbliższymi jest bezcenna….. Chciałabym, żeby na co dzień było wiele takich dni, jak to ciasto- leniwych, pięknych, lekkich, wyjątkowych, słodkich,  o cudnych barwach, zapachach i smakach 🙂

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Sernik ze śliwkami

Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/5 łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (3-krotnie mielonego)
  • ¾ kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 dużych jaj
  • Aromat pomarańczowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • Szczypta proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 20-25 dag pokrojonych suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dag czekolady

Wykonanie:

Składniki na ciasto siekamy, a potem zagniatamy. Wykładamy dno tortownicy (śred.24 cm). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, a następnie mąkę, proszek, budyń i aromat. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Wlewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st C. Studzimy. Sernik smarujemy kajmakiem. Wykładamy śliwki, czekoladę roztapiamy z mlekiem. I na koniec polewamy śliwki. SMACZNEGO!

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Bogda

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Ciesz się tym, co masz. Akcja: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia #7

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
16 kwietnia 2019
 

Wydaje ci się, że nie masz powodów do radości? Brniesz w ten schemat – byle do jutra? Naprawdę nie musi tak być. Jest lepiej niż ci się wydaje, wystarczy nauczyć się cieszyć tym, co masz… Tak, wiemy, że to nie takie proste, jak się wydaje. Ale jest jeden niezawodny sposób na to, by docenić, jak wiele mamy. Tu, teraz, za nic.

Jak cieszyć się tym, co masz? Lista kontrolna

Przestań wkurzać się tym, na co nie masz żadnego wpływu

Nie walcz z za długą kolejką, spóźniającym się autobusem i deszczem. Nie trać energii na rzeczy, na które nie masz wpływu.

Nie narzekaj na to, czego nie masz

Na to, że nie masz „takiego” samochodu, mieszkania, wakacji, faceta… Doceń to, co masz. Rozejrzyj się wokół, sama zapracowałaś na te rzeczy i relacje. Nierzadko stworzyłaś je z niczego – to powód do dumy i radości!

Nie użalaj się nad sobą

To nic zmieni. Odbierze ci tylko wszystkie radości i siłę, by sięgać po swoje marzenia.

Myśl o sobie dobrze

Pora przestać wmawiać sobie, że nie zasługujesz na więcej. W ten sposób zawsze twoje myśli będą się skupiać na tym, czego brak.

Nie utykaj w przeszłości i… w przyszłości

Wtedy nie sposób zobacz, ile dobrego jest teraz.

Stawiaj sobie realne cele

Nie przytłaczaj się tym, co teraz jest nieosiągalne lub w ogóle niepotrzebne. Podróżuj tam, gdzie chcesz i możesz się dostać.

Nie myśl, że nic dobrego cię już nie spotka

Bo to jedna z największych bzdur, jakie powtarzamy! Już teraz spotyka się ogrom dobrych rzeczy, wystarczy tylko je dostrzec.  To co zdarzy się jutro w dużej mierze zależy od ciebie – od twojej otwartości i wewnętrznej odwagi, by wyjść za próg.

Nie marnuj szansy. Bądź szczęśliwa.

Akcja: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia

Skąd się bierze szczęście i czy można je gdzieś znaleźć? Absolutnie nie! Jeżeli chcesz szczęścia, pora pozbyć się błędnych schematów i powtarzanych od dziesięcioleci sloganów. Jeśli chcesz szczęścia – musisz je sobie zrobić! A może jeszcze lepiej – co wiesz, jeśli powiemy ci, że już je masz? Serdecznie zapraszamy was do udziału w naszej akcji. Dwa razy w tygodniu będziemy publikować dla was wyzwania. A wy pochylcie się nad nimi, spróbujcie się z nimi zmierzyć. Znajdźcie czas na celebrowanie własnego życia. Obiecujemy, że ten czas będzie wyjątkowy. Że każdy z was odkryje wiele dobrego. Zajrzy tam, gdzie zazwyczaj nie zagląda i na pewno nie raz uśmiechnie się do siebie. Jeśli znajdziecie w sobie odrobinę otwartości, odkryjecie, że nasze życie zazwyczaj jest o niebo lepsze niż myślimy!

Odkryj najlepszą wersję siebie! I bądź wdzięczny, bo życie, jest często lepsze niż nam się wydaje. Pora nauczyć się to dostrzegać!

Podejmujcie nasze zadania i piszcie w komentarzach, co udało wam się wykonać (lub nie) i jak się z tym czujecie! Jak zawsze będziemy premiować wasze zaangażowanie. Najfajniejsze komentarze nagrodzimy bardzo pozytywnymi nagrodami od INKA. Bo szczęście zaczyna się od małych chwil i drobnych przyjemności. Bądźcie z nami!

Szukajcie wyzwań na naszej stronie i na Facebooku – w każdy wtorek i czwartek! W weekendy będziemy mieli dla was kilka pysznych inspiracji, jak zrobić sobie małą przyjemność.

Zadanie siódme:

W komentarzu wypisz rzeczy, za które jesteś wdzięczna. Napisz dlaczego są dla ciebie wartościowe.

Partnerem akcji jest

Nagrody:

I stopnia:

3 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x torba filcowa
  • 1 x termokubek
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa
  • 1 x Inka Klasyczna
  • 1 x Inka Błonnik
  • 1 x Inka Wapń
  • 1 x Inka Magne
9483967-04-Inka-karmelowa-200g 9483941-06-Inka-czekoladowa-200g 9483939-05-Inka-mleczna-200g

 

9960957-10-Inka-puszka-2014

II stopnia:

3 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x termokubek
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa
  • 1 x Inka Klasyczna

III stopnia:

4 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa

Akcja trwa od 26.03.2019 do 23.04.2019 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

ZOBACZ WSZYSTKIE WPISY ZWIĄZANE Z AKCJĄ

 


Ciasto dla leniwych. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Ciasto dla leniwych 🙂

Przygotowanie ok. 30 min

Składniki:

  • 20 dag maki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pól kostki Masła Extra …masło musi być dobre aby ciasto łatwo było zagnieść….

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto i wsadzić na pól godziny do zamrażalnika. Potem rozwałkować na 5 mm placek, wylepić nim formę do tortu i ponakłuwać widelcem (dużo dziurek) piec 20 minut w 180 stopniach.

Jak wystygnie wyłożyć krem, można go zrobić sama, ale ja używam kremu o smaku adwokat …gotowego… firmy nie będę podawała.

Na kremie poukładać owoce jakie lubimy i wszystko zalać już lekko stężoną galaretką.

Wstawić do lodówki.

Jak zakrzepnie to jeść. Smacznego….i dupka rośnie, ale co tam żyje się raz.

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Ania

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Zobacz także

Sałatka Leśna Polana. Wasze przepisy wielkanocne

Leśna wanilia. Herbaciane smoothie, które się nie nudzi!

Delecta - Biszkopt „złap królika”

Biszkopt „złap królika”