Sałatka Leśna Polana. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
19 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Sałatka Leśna Polana

Składniki:

  • duży słoik pieczarek marynowanych
  • 3 duże marchewki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 3 duże ziemniaki
  • pęczek szczypiorku
  • majonez

Przygotowanie:

Marchewkę, ziemniaki myjemy i gotujemy. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smażmy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, studzimy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.

Tortownicę o średnicy około 22 cm, wykładamy folią spożywczą (spód
i boki). Na dnie układamy pieczarki (główkami do dołu), posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Następnie na pieczarkach układamy marchewkę, którą smarujemy cienką warstwą majonezu, delikatnie ugniatamy. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy pierś z kurczaka oraz ogórki. Ponownie smarujemy cienką warstwę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy posiekane jajka i ser żółty. Smarujemy cienką warstwę majonezu, delikatnie ugniatamy warstwy. Na koniec wykładamy ziemniaki, posypujemy je solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą majonezu.

Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia formę wyjmujemy z lodówki, sałatkę odwracamy do góry dnem na duży płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy obręcz, uważając aby nie naruszyć warstw sałatki.

Ten przepis jest wyjątkowy, bo sałatka w końcowym efekcie wygląda rewelacyjnie. Robi na gościach niesamowite wrażenie i jak to mówią: „aż szkoda jej jeść tak pięknie wygląda”. A jej przygotowanie trwa u mnie dosłownie pół godziny. Więc jest to moja leniwa wielkanocna potrawa, która jest KRÓLOWĄ WIELKANOCY.

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


3 sytuacje, w których powinnaś zakończyć związek, a przynajmniej poważnie zastanowić się nad jego przyszłością

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
19 kwietnia 2019
Fot. iStock / flyparade
 

Kiedy intuicja podpowiada nam, że pora zakończyć daną relację, że nic już dobrego dla nas z tego nie wyniknie, często ją ignorujemy. Duże znaczenie ma również lęk przed samotnością, lęk przed byciem osądzonym przez innych oraz  przywiązanie do takiego stanu rzeczy, w jakim trwamy od dłuższego czasu. Tymczasem, póki co, pewne jest, że mamy tu na ziemi tylko jedną szansę by dobrze i szczęśliwie przeżyć życie. Nie skazujmy się na nieudane związki. Czasem po prostu trzeba odejść. Kiedy?

Kiedy musisz tworzyć przed swoim partnerem obraz siebie innej niż jesteś naprawdę

Życie upływa, my się zmieniamy. Nasza praca, nasz wygląd, nasza sytuacja ekonomiczna, nasze nawyki, nasze zainteresowania – wszystko zmienia się cały czas. Zmiana to jedyna stała w życiu.

Ponieważ życie dwóch osób zmienia się jednocześnie, nieuchronnie powstają między nimi luki. W związku, który przetrwa próbę czasu, luki te partnerzy potrafią wypełnić. To klasyczny przypadek, kiedy widzisz kogoś i możesz powiedzieć: „Nie widzieliśmy się od pięciu lat, ale kiedy się spotkaliśmy, to było tak, jakbyśmy rozstali się wczoraj”.

Prawdziwa miłość to pełne poznanie kogoś. To wtedy, gdy dwoje ludzi staje się jednym, ale zachowuje swoją indywidualną integralność. Jeśli musisz być kimś innym, grać, by uzyskać akceptację ukochanej osoby, twój związek nie przetrwa.

Kiedy związek wyczerpuje więcej twojej energii niż ci jej daje

Nie ma prawie nic bardziej odżywczego, odświeżającego, a może nawet radosnego niż udana relacja z drugim człowiekiem. Całe życie jest energią, a kiedy ktoś otwiera się przed tobą, dzieli się z tobą swoją energią, a ty dzielisz się z nim swoją siłą. Obie strony są wzbogacone.

Ta energia jest w śmiechu, który dzielisz ze swoim przyjacielem, kiedy on niespodziewani dzwoni i coś ci opowiada. W ciepłym uczuciu w żołądku, kiedy ukochana osoba się do ciebie uśmiecha. W przyspieszonym oddechu, kiedy ktoś ważny dla ciebie mówi, że czuje się w ten sam sposób kiedy myśli o tobie. To cała nasza siła życiowa.

Jednak niektóre relacje działają odwrotnie: wyniszczają nas, podcinają skrzydła. Jak to wygląda? To stresująca gra, którą podejmujesz planując, co powiesz i w jaki sposób, aby uniknąć konfliktu z tą osobą. To niepokój, który odczuwasz, kiedy dowiesz się, że on/ona będzie na tej imprezie. To ciągłe kłótnie z związku. Jak to się odczuwa? Po spotkaniu z daną osobą czujesz się zmęczony, odczuwasz ulgę, że jesteś daleko, lub jesteś zdenerwowany.

Kiedy jesteś jedyną osobą w związku, która podejmuje wysiłek

Prawda stara jak świat. Jeśli mu/jej zależy to: oddzwoni, pojawi się, odnajdzie cię. BĘDZIE. Słyszałaś to wiele razy, wiele razy kiwałaś głową, że się zgadzasz. Dużo trudniej jednak ci przyznać wprost, że i twój partner nie jest w wasz związek zaangażowany. Że to ty jesteś siłą napędową relacji. Że jeśli odpuścisz, wszystko się rozpadnie. A on nie zrobi z tym nic. Boli, kiedy o tym myślisz, więc wolisz nie myśleć. Więc wolisz zacisnąć zęby i dalej planować wam życie. Nie bierzesz pod uwagę tylko jednego. Kiedy on znajdzie kogoś, kiedy zdecyduje się zaangażować gdzie indziej, ty zostaniesz z poczuciem zmarnowanego czasu. Ze świadomością, że dałaś się wykorzystać, bo godziłaś się na mniej, niż na to zasługujesz.

Nie jest łatwo odejść, zakończyć związek. Jednak pamiętajmy – na końcu życia zawsze jesteśmy w pewnym stopniu sami. I sami mierzymy się z prawdą o tym, co z tym życiem zrobiliśmy, jak kochaliśmy i jak byliśmy kochani.


Na podstawie: tinybuddha.com


W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
19 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

W Święta wszystko robię „na leniwca”:)

Chleb

– zakwas (przecież sam się robi wcześniej:)+woda +sól +mąka – zmiksować hakami od miksera, zostawić w misce na 1-2 godziny, włożyć do nagrzanego piekarnika i wyjmuję gotowy , pachnący chleb.

Barszczyk

– wywar po gotowaniu boczusia:) doprawiam, wlewam barszczyk od Pani sąsiadki – domowy:), mieszam, doprawiam i mam:)

nastawiam dużo jajek do gotowania

Sałatka

– filet pokrojony w kostkę gotuję w wywarze warzywnym – wyjumuję, w tej samej wodzie gotuję pokrojone na plasterki  pieczarki- kupuję duże bo łatwo się kroi na plastry:), wyjmuje, w tej samej wodzie, gotuję makaron kokardki. Jajka mam ugotowane:) i do sałatki i do barszczu:)+ wszystko co gotowałam w tej samej wodzie:) + cebulka zielona+ ogórki kiszone – majonez, sól, pieprz i mam:)

Słodkości

– serniczek – rozpuszczam 2 różne pod względem kolorów galaretki, czekam aż wystygną

ciasteczka wkładam do woreczka – tłukę tłuczkiem:), dodaje roztopione masło i wysypuje na dno tortownicy, ugniatam:) ser z wiadereczka +cukier puder – miksuje, rozdzielam  na 2 części – do każdej daję inną galaretkę , mieszam , wylewam na spód ciasteczkowy, albo cienkimi warstwami na przemian różne kolory, albo całość  jednego koloru, na to drugi kolor. Na wierzch daję wiórka kokosowe przypieczone na suchej patelni + łyżka masła….

no i babeczka- mikser miksuje wszystkie składniki, wylewam do foremki „babkowej” i „sie piecze:)

jak widzicie , z wiekiem:) dorobiłam  się patentów na smakołyki z minimum mojego wkładu – ale smacznie i „pachnąco”…..

moje przepisy:

Chleb

– kg mąki, 150g zakwasu, łyżeczka soli, 300 ml wody, łyżeczka drożdży w proszku. wyrabiam mikserem „z hakami”, odstawiam na godzinę czy 2, wkładam do foremki

(keksówka)  i piekę 40-45 minut w 200-220 stopni.

Sałatka

250 g makaronu kokardki, 1 podwójny filet z kurczaka, 300g pieczarek, 3 jajka, cebulka zielona – pęczek, 5 ogórków kiszonych, majonez, sol , pieprz

Serniczek

– 250 g ciasteczek typu petitki, 3 łyżki roztopionego masła, kg sera z wiaderka, 2 galaretki – truskawka i agrest – u mnie, 1/2 szklanki cukru pudru, można dodać zmiksowane 250ml śmietanki 30% z saszetka śmietanfixa.

Wierzch – 250g wiórek przyrumienić na patelni, dodać łyżkę masła, dać na wierzch – wstawić do lodówki.

Babka

– 1/2 kg mąki, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, skórka i sok z 1 cytryny, łyżeczka  proszku do pieczenia. zmiksować, wlać do foremki „babkowej”  piec 40 – 45 minut w 180 stopniach.

Takie mam patenty na piękne „pachnące” pysznym jedzeniem Święta.

Autor: Beti

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Zobacz także

10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię

Jajeczne święta wychodzą bokiem? Oto najbardziej leniwy przepis, urozmaicający świąteczny jadłospis. Wasze przepisy wielkanocne

Ale babeczka! 5 inspiracji do przygotowania domowych babeczek