Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
2 kwietnia 2019
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Fot. iStock / LianeM
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

  • 8 jajek
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju, w wodzie, sosie własnym)
  • Pęczek koperku
  • Pół cebuli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, 5 jajek przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które razem z trzema pozostałymi jajkami ścieramy lub rozdrabniamy. Do jajek dodajemy odsączony z wody tuńczyk, drobno pokrojoną cebulkę i troszkę koperku. Wszystko razem mieszamy z majonezem i doprawiamy. Gotowym farszem dekorujemy jajka i posypujemy koperkiem. Smacznego:-)

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 


Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
2 kwietnia 2019
Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne
Fot. iStock / iuliia_n
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Coś na słodko:-) pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych:-) I naprawdę nie wymaga super zdolności:-)

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny 250 g ( lub masła)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 opakowania cukru waniliowego Delecta

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe Delecta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Cukier ( jeśli są to budynie bez cukru)

Do wyboru: brzoskwinie, ananas z puszki, smażone jabłka lub inne. Mogą być również dżemy i przetwory.

Przygotowanie:

Do miseczki przesiać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę ( dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki) i zarobić jednolite ciasto, zawinąć szczelnie w folię lub włożyć do woreczka.

Ciasto na 30 minut wkładamy do zamrażarki. W tym czasie robimy budyń.

W szklance mleka rozrabiamy dwa budynie wraz z łyżką mąki ziemniaczanej( proszę o niej nie zapomnieć bo budyń może się później nie trzymać). Pozostałe mleko gotujemy i dodajemy cukier jeśli są to budynie bez cukru!

Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy. Proste, budyń robimy jak piszę na opakowaniu tylko dodatkowo dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę dajemy 3/4 ciasta. Ja robię to palcami, można rozwałkować. Na ciasto wykładamy gotowy budyń, może być gorący, nic się nie stanie. Następnie na budyniu układamy przygotowane owoce i ścieramy resztę ciasta robiąc kruszonkę.

Pieczemy w temp. 160 stopni przez 45 minut. Kroimy gdy ciasto będzie zimne. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-)

 I kilka dodatkowych informacji:

  • Blacha na której piekę z tych proporcji to 25×38, czasem na większej.
  • Piekę w piekarniku góra-dół, środkowa półka.
  • Dotychczas do ciasta używałam brzoskwiń z puszki i ananasów, truskawek oraz własnych smażonych jabłek słoika.

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 


Kalifornijskie pancakes z migdałami

Redakcja
Redakcja
2 kwietnia 2019
Kalifornijskie pancakes z migdałami
Fot. iStock – Kalifornijskie pancakes z migdałami

Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. Zastanawiasz się, jak najlepiej rozpocząć weekendowy poranek lub wiosenny, jednak deszczowy poniedziałek?

Kalifornijskie pancakes z migdałami – przepis

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • ¼ szklanki oliwy
  • Szczypta soli
  • Syrop z agawy lub syrop klonowy
  • 100 g Migdałów Bakalland

Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.

Kalifornijskie pancakes z migdałami

Kalifornijskie pancakes z migdałami

Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Zobacz także

10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię

Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami

Pascha wielkanocna z migdałami

Koktajl energetyczny na śniadanie - sprawdzony przepis

Szybkie śniadanie dla leniwych i zabieganych. Ten koktajl postawi was na nogi