Gotowana Baba. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock
 

Moi domownicy nie wyobrażają sobie Świąt Wielkanocnych bez Gotowanej Baby. Jest dla nas wyjątkowa, bo gości na naszym stole od wielu lat, a konkretnie od czasu, gdy Babcia dostała od znajomej specjalną formę do gotowania Baby i zaczęła ten specjał przygotowywać. Ma ona bardziej delikatny i „mokry” smak niż tradycyjna babka wielkanocna i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i jedynym problemem jaki może sprawić, to jest właśnie ta forma, którą trudno jest kupić, reszta to „pikuś”.

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Gotowana Baba – przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić. Ciasto przelać do formy, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Formę wstawić do wrzątku i gotować ok. 90 minut. Przez 10 minut pozostawić we wrzątku, następnie wyjąć z garnka i ostudzić. Ostudzoną polać polewą czekoladową, udekorować marcepanowymi jajeczkami.

Smacznego!

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Małgorzata

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


DWU-ZUP. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Składniki:

  • Około 15 dag wołowiny
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 młoda marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Koperek posiekany
  • Bazylia świeża
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka oliwy
  • sól
  • 40dag pomidorów z puszki
  • 40dag mrożonego groszku

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy z błonek myjemy dokładnie i kroimy w małą kostkę.

Ziemniaki ,marchew, pietruszkę i seler obieramy i siekamy w kostkę.

Czosnek obieramy i szklimy na oliwie.

Warzywa wraz z mięsem gotujemy na parze i lekko solimy. Gdy zmiękną dokładnie bledujemy.

Gdy zmiksujemy na gładką masę zupkę dzielimy na dwie równe części.

Do jednej dodajemy pomidory i bazylię, rozdrabniamy ponownie.

Do drugiej dodajemy groszek i koperek , rozdrabniamy.

Zupkę wlewamy do miseczki równocześnie pomidorową i groszkową tak aby się połączyły ale nie wymieszały – to zostawmy pociechom do zabawy.

Można podawać z grzankami.

Smacznego!

Autor: Lineczka192

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Soczysty schab pieczony – pyszny pomysł na obiad!

Redakcja
Redakcja
15 kwietnia 2019

Schab to tradycyjna potrawa, którą często serwuje się na polskich stołach w postaci kotletów schabowych. Tymczasem istnieje wiele innych możliwości na przygotowanie tego szlachetnego kawałka wieprzowiny. Jakich? Sprawdź w poniższym artykule!

Schab pieczony i jego warianty

Jest wiele pomysłów na przygotowanie schabu pieczonego. Można piec go z sosem, w całości lub plastrach, z nadzieniem lub bez niego. Przepisów na schab pieczony jest tyle, ile smaków. Ważne, aby nie był suchy, lecz soczysty i miękki. Jak tego dokonać?

Poznaj sposoby na soczysty schab pieczony!

Pieczenie w rękawie lub w papierze to absolutna podstawa, by zatrzymać soki w mięsie podczas procesu pieczenia. Dobre efekty daje zapieczenie schabu na początku w wyższej temperaturze i obniżenie jej o około 30°C po upływie 30 min. To jednak nie wszystko! Kiedy piecze się schab w kawałku, dobrze jest zastosować pewną sztuczkę już na etapie marynowania mięsa. Mięso będzie soczyste, kiedy po obtoczeniu w marynacie, ponakłuwa się je ze wszystkich stron np. patyczkiem do szaszłyków. Ważne jest również masowanie porcji przez kilka min tak, by marynata dokładnie wniknęła w mięso. Oczywiście nie bez znaczenia jest sam skład marynaty.

Z jakich składników zrobić marynatę na bazie octu jabłkowego?

Aby przygotować marynatę do 2 kg soczystego schabu pieczonego, należy przygotować:

  • 1/3 szklanki jabłkowego octu,
  • 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczkę rozmarynu,
  • 1 łyżeczkę tymianku,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu lub szczyptę chili,
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Liść laurowy należy zmielić wraz z zielem angielskim i pieprzem. Mięso natrzeć dokładnie solą, której część trzeba wsypać do marynaty. Kolejny etap to moczenie mięsa w marynacie. Z każdej strony, należy je ponakłuwać gęsto patykiem do szaszłyka i masować przez kilka minut. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię aluminiową i marynować przynajmniej całą noc, a najlepiej 24 godz. Dzięki temu smaki się przegryzą, a danie będzie aromatyczne.

Jak upiec schab?

Schab należy obsmażyć z każdej strony, a następnie zamknąć w rękawie do pieczenia. Piec przez około 1,5 godz. Przez pierwsze 30 min w temperaturze 190°C, a następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec pozostałą godz. Upieczony schab warto serwować z ulubionymi dodatkami np. z kluskami śląskimi i burakami.

Smacznego!


Artykuł sponsorowany 


Zobacz także

Inka z polskiego sadu – przepis na kawę pachnącą jabłkami

Delecta - Babeczkowe kurczaczki

Babeczkowe kurczaczki

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą