Go to content

Batatowe kąski z różowym hummusem

Fot. Materiały prasowe

Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!

Batatowe kąski z różowym hummusem

Składniki na różowy hummus:

  • 4-5 średnich buraków
  • 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. To wszystko! Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.

Składniki na batatowe kąski:

  • 1 duży batat
  • Oliwa
  • Natka pietruszki
  • 100g ciecierzycy z puszki, np. marki Jasmeen
  • Garść nasion słonecznika
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Batata pokrój na ok. 1 cm plastry i umieść w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posyp do smaku solą i pieprzem.
  3. Piecz bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmaruj je grubą warstwą buraczanego hummusu i posyp cieciorką. Całość piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego!

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl