Go to content

Pączki w 5 minut – pokochacie ten przepis

Pączki w 5 minut
Fot. iStock

Pączki w 5 minut? No dobra, piętnaście. Bo całe przygotowanie tyle potrwa, ale obiecujemy, że zjecie je szybciej!

Pączki w 5 minut – przepis

  • Składniki:
  • serek homogenizowany 280 g (zazwyczaj dwa opakowania)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszenna
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak zrobić pączki w 5 minut?

Są tak szybkie, że w tym przepisie zaczynamy „od końca”!

Wlej olej do rondla i rozgrzej! Przygotuj sobie dwie łyżki

W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki, nie żałuj wysokich obrotów – ma być szybko. Ciasto powinno być kleiste i lepkie. Nie dosypuj więcej mąki, bo pączusie nie będą tak pyszne i lekkie.

Gotowe. Bierz się za smażenie! 🙂

Nabieramy ciasto na łyżkę i zsuwamy je do tłuszczu za pomocą drugiej. Żeby ciasto nie przyklejało się do łyżek zamocz je w oleju (zimnym). Smażymy na złoty kolor i gotowe! Jeśli pączusie same się nie przekręcą w oleju, obróć je, by równo się zrumieniły.

Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem.

Ach i lepiej zróbcie od razu podwójną porcję ciasta. Bardzo często zdarza się, że po zakończeniu smażenia wszystkie są już zjedzone! Po co ryzykować, hę? 😉

Wypróbujcie konieczne nasze przepisy na pączki – jest w czym wybierać!


Fot. iStock