Go to content

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.2: Drożdżowa rozgwiazda

Drożdżowa rozgwiazda
Fot. Materiały prasowe

Drożdżowa rozgwiazda Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Drugi odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

Drożdżowa rozgwiazda

Składniki

Na rozgwiazdę:

1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę

+ trochę maki do podsypania blatu

150 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego

20g parmezanu lub grana padano

oliwa do przesmarowania ciasta

Na pesto:

pęczek natki pietruszki

garść orzechów włoskich (najlepiej uprażonych wcześniej na suchej patelni)

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Stolicę podsypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego dwa okręgi. Pierwszy płat ciasta przesmarować przecierem pomidorowym i na wierzch zetrzeć parmezan.

Przykryć drugim płatem i skleić. Po środku koła z ciasta postawić mały kubeczek i ciasto naciąć w trójkąty do linii kubka. Złapać dwa trójkąciki i wykręcić w przeciwne strony.  Końcówki ciasta skleić by nie wypłynął sos. Czynność powtórzyć na wszystkich kawałkach. Rozgwiazdę przenieść na blachę i piec na gorącej blasze w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 – 12 minut.

Wszystkie składniki na pesto wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Podawać z gorącą „rozgwiazdą”.

Fot. Materiały prasowe

Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.2