Biszkopt „złap królika”

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Biszkopt „złap królika”
Delecta - Biszkopt „złap królika”
 

Biszkopt „złap królika” – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowania ciasta biszkopt Delecta
  • 4 jajka
  • 30 ml wody

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • białe winogrona (oczy)
  • różowy lukier (uszy)

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.

Smaczny ten kicak, prawda?


Kruche ciasto – mazurek

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Kruche ciasto – mazurek
Delecta - Kruche ciasto – mazurek
 

Kruche ciasto – mazurek

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland
  • 1 garść suszonych moreli Bakalland
  • 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
  • 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
  • 2 żółtka
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml mocnej kawy

Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.

Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku. 😊


Beziki „jaja sadzone”

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Beziki „jaja sadzone”
Delecta - Beziki „jaja sadzone”

Beziki „jaja sadzone” – przepis

Składniki:

1 opakowanie bezy Delecta

125 ml wody

Dekoracja:

200 g dżemu morelowego

Jajka można jeść na różne sposoby. Na twardo, na miękko, w formie jajecznicy czy jajek sadzonych, ale także na słodko, co z pewnością zaskoczy najbliższych. Jak je wykonać? Najpierw przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu). Następnie, zawartość opakowania z bezą miksujemy z zimną wodą przez 8 minut. Gotową masę dzielimy na 8 porcji, nakładając w równych odstępach na papier do pieczenia tak, aby każdy z placków z masy przypominał jajko sadzone. Bezy wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, ale nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczone spody, nakładamy na środek każdej bezy po łyżce dżemu morelowego i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Cóż, jajka to nieodzowny element Wielkanocy. Nie jest jednak nigdzie zapisane, że nie mogą one być na słodko. 😉

 


Zobacz także

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Pieczone awokado

Unicorn shake

Unicorn shake – bardziej różowego koktajlu nie znajdziecie!

Wielkanocne jajka – szybkie, leniwe babeczki. Wasze przepisy wielkanocne