Go to content

Babka majonezowa – najlepsze przepisy

Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Babka majonezowa na Wielkanoc | Fot. iStock

Nie lubię, ba! nie cierpię majonezu, ale babka majonezowa wdarła się przebojem do moich wielkanocnych tradycji. Trzeba przyznać, że to ciasto jest wyjątkowe. Puchate jak chmurka (nie króliczek, bo mogłoby się wam źle skojarzyć jej kompulsywne pożeranie). Ma cudowny smak i można ją zrobić w kilku wariantach smakowych! Słowem niebo w gębie – i nie tylko od  święta!

Jeśli marzy ci się ciasto petarda, które zabłyśnie na wielkanocnym stole, a potem równie szybko z niego zniknie – nie masz wyboru, musisz wypróbować ten przepis!

Dlaczego babka majonezowa?

Nie znałam dość długo tego przepisu i przyznaję, że sama myśl o majonezie długo mnie odrzucała (no nie poradzę, że nie lubię). Nawet gdy próbowałam po raz pierwszy ją upiec byłam pewna wątpliwości. Surowe ciasto zdrowo „daje” majonezem. Ale okazało się, że po upieczeniu to ciasto jest babką idealną. Jej smak z użytym majonezem nie ma nic wspólnego. Dzięki niemu babka jest bardzo puszysta i lekka. Ciasto jest niesamowicie miękkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki na babkę majonezową:

  • 4 jajka (minimum rozmiar M)
  • 2/3 szklanki majonezu (około 6 łyżek) – wyjmij wcześniej z lodówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie dla miłośników wersji mocno cytrynowej) lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast w płynie
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • tarta bułka i tłuszcz do wysypania formy

Przepis na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub mleka (zależy, którą wersję wolisz)

Czas pieczenia: 50 min. w temperaturze 170 stopni C.

Przygotowanie:

Zacznijmy od najważniejszej zasady! Wyjmij majonez i jajka wcześniej z lodówki! Powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli brakuje ci czasu, możesz włożyć całe jajka do ciepłej wody. Ale pamiętaj woda nie może być gorąca, bo jajka się zetną zamiast ogrzać.

Jeśli majonez jest w szczelnym i zamkniętym słoiczku, możesz użyć tego samego triku.

  1. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Niech będzie naprawdę puszta. Od jej jakości zależy „puszystość” naszego ciasta. Jeżeli marzy ci się babka majonezowa z prawdziwego zdarzenia, miksuj cierpliwie.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiej je przez sito i odstaw.
  3. Przygotuj się do pieczenia.  😉 Zacznij od włączenia piekarnika, żeby dobrze się nagrzał. Następnie przygotuj formę do pieczenia. Należy ją delikatnie nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.
  4. Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę na drobnych oczkach tarki.
  5. Do ubitych z cukrem jajek dodaj pozostałe mokre składniki: majonez, sok z cytryny (lub aromat do ciasta) oraz skórkę z cytryny. Od tej chwili nie korzystamy już z miksera! Składniki mieszamy ręcznie – łyżką, szpatułką itp..
  6. Dodajemy partiami przygotowana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy – również ręcznie.
  7. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – tak aby podczas przelewania trzeba było trochę mu pomóc łyżką 😉
  8. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 50 min. w temp 170-175 stopni C.

Gotowe ciasto zostawiamy na kratce do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy je z formy. Inaczej może się zepsuć. Dekorujemy tak, jak lubimy najbardziej! Smacznego!

Jak ozdobić babkę?

Jak chcecie! Tradycyjnie polewa się ją lukrem (najlepiej cytrynowym). Ale absolutnie genialnie smakuje prawie w każdej wersji. Z lukrem na mleku, z białą polewą czekoladową czy zwykłą domową polewą z kakao. Można tez wybrać klasyczne osypanie babki cukrem pudrem! Zawsze jest pyszna. 🙂

Przydatne wskazówki

Ja piekłam babkę majonezową w klasycznej formie z kominem (około 24 cm średnicy), ciasto nie wyszło za wysokie i szybko, równomiernie się upiekło. Jeśli planujecie wykorzystać mniejszą, ale wyższą formę, pamiętajcie, żeby nie szaleć z temperaturą i pewnie ciut dłużej zostawić babkę w piecu. Niezawodna będzie pod koniec pieczenia próba patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto jest w środku surowe brzydko obklei patyk, gdy jest gotowe co najwyżej zostaną na nim suche okruszki.

Odwiedź nas na Facebooku!

Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Babka majonezowa na Wielkanoc – najlepsze przepisy | Fot. iStock