Go to content

Babeczkowe kurczaczki

Delecta - Babeczkowe kurczaczki
Delecta - Babeczkowe kurczaczki

Babeczkowe kurczaczki

Składniki

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 ml wody
  • KREM:
  • 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • DEKORACJA:
  • skórka starta z 5 cytryn
  • 24 borówki
  • 1 nektarynka

Kurczaczki to nieodzowny element wielkanocnej dekoracji, dlaczego więc nie stworzyć z nich wyjątkowo słodkiej i smacznej ozdoby?

Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Na wysokich obrotach miksujemy zawartość torebki z kremem i schłodzone mleko. Pod koniec do kremu dodajemy masło. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki.

Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!