Babeczki marchewkowe z kremowym serkiem

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
 

Babeczki marchewkowe z kremowym serkiem – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 ml wody

Krem:

  • 2 opakowania serka naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • 1 łyżka sezamu Bakalland
  • cukrowe marchewki lub inne ozdoby

Czy do kremowego deseru można przemycić trochę… witamin? Sprytne panie domu pokochają naszą propozycję!

Na początku przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do mieszanki do wypieku babeczek dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. W misce łączymy serek naturalny z cukrem pudrem, a następnie tak przygotowany krem wykładamy na babeczki. Całość dekorujemy sezamem i jadalnymi, cukrowymi marchewkami.

Zdrowo i pysznie, tak jak lubimy!


Babeczkowe kurczaczki

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Babeczkowe kurczaczki
Delecta - Babeczkowe kurczaczki
 

Babeczkowe kurczaczki

Składniki

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 ml wody
  • KREM:
  • 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • DEKORACJA:
  • skórka starta z 5 cytryn
  • 24 borówki
  • 1 nektarynka

Kurczaczki to nieodzowny element wielkanocnej dekoracji, dlaczego więc nie stworzyć z nich wyjątkowo słodkiej i smacznej ozdoby?

Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Na wysokich obrotach miksujemy zawartość torebki z kremem i schłodzone mleko. Pod koniec do kremu dodajemy masło. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki.

Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!


Babeczki marchewkowe gniazdka

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Babeczki marchewkowe gniazdka – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 75 ml wody

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak czekoladowy Delecta
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

  • dowolne ozdoby wielkanocne – jajka lub kurki

Przygotowanie babeczek jest dziecinnie proste, dlatego możecie stworzyć je wspólnie!

Przygotowujemy formę do muffinek i kartonowe papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek marchewkowych łączymy z jajami, olejem i wodą. Gotową masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Upieczone babeczki studzimy. Zawartość opakowania z kremem miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec do kremu dodajemy masło i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Gotowy krem wykładamy na wierzch ostudzonych babeczek, formując kształt „gniazda”. Gniazda wypełniamy świątecznymi cukrowymi ozdobami: jajkami i kurczaczkami.

Przygotowanie gniazdek do świetna zabawa! Nawet najwięksi antagoniści warzyw polubią takie marchewkowe cuda.


Zobacz także

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wasze przepisy wielkanocne

W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne

Wielkanocne jajka – szybkie, leniwe babeczki. Wasze przepisy wielkanocne