Od szczypty soli po lukrowane baby. Wielkanocne zwyczaje bez tajemnic

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Jak przystało na uroczystość w samym sercu wiosny, Wielkanoc to czas przemian. Zarówno ludzie, jak i otaczająca ich przyroda nie tylko budzą się do życia po długiej zimie, ale są już w pełnej mobilizacji do działania. Podczas gdy powietrze wypełnia szum pracowitych owadów i śpiew ptaków, my uwijamy się, by na naszych świątecznych stołach niczego nie zabrakło. W rezultacie wielkanocną atmosferę opisać można jednym słowem: obfitość. Alleluja!

Zacznijmy ab ovo, czyli od jaja. Wydawać by się mogło, że w okresie wielkanocnym jajka są po prostu wszechobecne. W postaci kolorowych pisanek zdobią sklepowe półki i witryny, w hurtowych ilościach występują w świątecznych przepisach, no i oczywiście… wyskakują z lodówki. Trudno uwierzyć, że kiedyś jajka darzono jeszcze większym szacunkiem i zainteresowaniem! W dawnych czasach były one nie tylko symbolem początku, ale także gwarancją powodzenia nowych inicjatyw. Wiele słynnych budowli, jak na przykład Kościół Mariacki, kryje w swoich fundamentach szczęśliwy amulet w postaci jajka. Wmurowane w ściany miało uchronić budynek przed nieszczęściem. Przy pomocy jajka odczarowywano także domostwa, stodoły oraz zamieszkujące je zwierzęta.

Choć już nie zaklinamy w ten sposób dobrego losu, jajka wciąż pełnią bardzo ważną rolę podczas obchodów Wielkanocy. Zachowały status symbolu odrodzenia, a co za tym idzie – najważniejszego składnika tzw. święconki. Poza nimi znajduje się w niej kilka innych produktów, które mają ogromne znaczenie symboliczne. Żadna część święconki nie trafiła do koszyczka przez przypadek i żadna nie może się zmarnować!

Koszyczek pełen symboli

Poza misternie ozdobionym jajeczkiem, w każdym koszyczku musi znaleźć się kawałek pieczywa. To oczywiście „chleb powszedni” – symbol wszystkiego, co niezastąpione. Jednak nie samym chlebem człowiek żyje! Aby święconka zapewniła wszystkim domownikom powodzenie, obok skromnego pieczywa musi się w nim znaleźć kawałek pysznego, drożdżowego ciasta. Taki wypiek to symbol talentu i pracy kucharzy i kucharek, którzy osładzają swoim bliskim życie na co dzień. Wyjątkowy charakter świąt podkreślimy, umieszczając w koszyczku także produkty, które dawniej rzadko gościły na stole. Kawałek kiełbasy lub wędliny, a także masło i ser, choć nie należą już do towarów luksusowych, wciąż stanowią wielkanocny symbol dostatku i radości z zakończenia postu. W koszyczku nie może zabraknąć także przypraw. Sól, pieprz czy chrzan to nie tylko idealny dodatek do wielkanocnego śniadania. To także dawne symbole oczyszczenia, a nawet – jak w przypadku chrzanu – naturalny suplement diety ułatwiający trawienie.

Czas spotkań i dzielenia się radością i… słodkością 

Choć skład koszyczka ze „święconym” od lat pozostaje ten sam, zmienił się sposób pozyskiwania wielkanocnego błogosławieństwa. Współczesne koszyczki często zawierają symboliczne ilości składników. Są na tyle kompaktowe, by w poranny spacer do kościoła zabrać je mogli nawet najmłodsi członkowie rodziny. Nasi przodkowie traktowali święcone śniadanie dużo bardziej dosłownie! Ilość jedzenia, które bogaci dworzanie szykowali do poświęcenia, uniemożliwiała jakikolwiek transport i zmuszała duchownych, by to oni podróżowali po okolicy z zapasem święconej wody. To naszym hojnym przodkom zawdzięczamy tradycję wspólnego stołowania, wzajemnych odwiedzin oraz pokazywania „czym chata bogata”! Warto pójść za ich przykładem i spędzić ten wyjątkowy czas nie tylko z najbliższą rodziną, ale wszystkimi, którzy sprawiają, że czujemy się dobrze – nie tylko od święta. Aby łatwiej było się dzielić wielkanocną radością, proponujemy wymienić tradycyjną drożdżową babę na smakowite mini-babeczki. Ten uroczy, lukrowany przysmak będzie pięknie prezentował się w koszyczku, a rozbrajająco łatwy przepis od ekspertów marki Delecta nakłoni do wypieków nawet początkującego domowego cukiernika.

Minibabeczki drożdżowe z lukrem i cukrem pomarańczowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g margaryny

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta

Na początku w garnku podgrzewamy mleko i margarynę,  aż do rozpuszczenia. Gotowy roztwór studzimy do momentu,  aż będzie letni. Następnie, do wysokiego naczynia wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta drożdżowego Delecta, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną. Całość miksujemy około 5 minut. Gotową masę przekładamy do form na mini-babeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wstawiamy babeczki do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) około 30 minut. Jednocześnie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Cukier puder i sok z cytryny podgrzewamy do uzyskania lukru, którym polewamy wystudzone babeczki. Wierzch babeczek posypujemy cukrem pomarańczowym. Smacznego!


Artykuł powstał we współpracy z Delecta.


Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Wielkanocny stół uginający się pod pysznościami pamiętamy z dzieciństwa. Wracając do wspomnień, bez problemu potrafimy wyrecytować jego zawartość: barszcz biały, mazurek, wielkanocna pascha, sernik, pasztet, faszerowane jajka… Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto! Polecamy przepisy na klasyczne dania wielkanocne z bakaliowo-orzechowym twistem. Wypróbuj sałatę z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, keksu warzywnego z orzechami włoskimi oraz zielonej wersji jajek faszerowanych z pastą na bazie nerkowców i przekonaj się, jak łatwo można unowocześnić nawet najbardziej tradycyjne potrawy świąteczne.

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

 

Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Keks sałatkowy z orzechami włoskimi

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Jajka faszerowane na zielono z nerkowcami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • pęczek bazylii
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Ciesz się tym, co masz. Akcja: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia #7

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
16 kwietnia 2019

Wydaje ci się, że nie masz powodów do radości? Brniesz w ten schemat – byle do jutra? Naprawdę nie musi tak być. Jest lepiej niż ci się wydaje, wystarczy nauczyć się cieszyć tym, co masz… Tak, wiemy, że to nie takie proste, jak się wydaje. Ale jest jeden niezawodny sposób na to, by docenić, jak wiele mamy. Tu, teraz, za nic.

Jak cieszyć się tym, co masz? Lista kontrolna

Przestań wkurzać się tym, na co nie masz żadnego wpływu

Nie walcz z za długą kolejką, spóźniającym się autobusem i deszczem. Nie trać energii na rzeczy, na które nie masz wpływu.

Nie narzekaj na to, czego nie masz

Na to, że nie masz „takiego” samochodu, mieszkania, wakacji, faceta… Doceń to, co masz. Rozejrzyj się wokół, sama zapracowałaś na te rzeczy i relacje. Nierzadko stworzyłaś je z niczego – to powód do dumy i radości!

Nie użalaj się nad sobą

To nic zmieni. Odbierze ci tylko wszystkie radości i siłę, by sięgać po swoje marzenia.

Myśl o sobie dobrze

Pora przestać wmawiać sobie, że nie zasługujesz na więcej. W ten sposób zawsze twoje myśli będą się skupiać na tym, czego brak.

Nie utykaj w przeszłości i… w przyszłości

Wtedy nie sposób zobacz, ile dobrego jest teraz.

Stawiaj sobie realne cele

Nie przytłaczaj się tym, co teraz jest nieosiągalne lub w ogóle niepotrzebne. Podróżuj tam, gdzie chcesz i możesz się dostać.

Nie myśl, że nic dobrego cię już nie spotka

Bo to jedna z największych bzdur, jakie powtarzamy! Już teraz spotyka się ogrom dobrych rzeczy, wystarczy tylko je dostrzec.  To co zdarzy się jutro w dużej mierze zależy od ciebie – od twojej otwartości i wewnętrznej odwagi, by wyjść za próg.

Nie marnuj szansy. Bądź szczęśliwa.

Akcja: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia

Skąd się bierze szczęście i czy można je gdzieś znaleźć? Absolutnie nie! Jeżeli chcesz szczęścia, pora pozbyć się błędnych schematów i powtarzanych od dziesięcioleci sloganów. Jeśli chcesz szczęścia – musisz je sobie zrobić! A może jeszcze lepiej – co wiesz, jeśli powiemy ci, że już je masz? Serdecznie zapraszamy was do udziału w naszej akcji. Dwa razy w tygodniu będziemy publikować dla was wyzwania. A wy pochylcie się nad nimi, spróbujcie się z nimi zmierzyć. Znajdźcie czas na celebrowanie własnego życia. Obiecujemy, że ten czas będzie wyjątkowy. Że każdy z was odkryje wiele dobrego. Zajrzy tam, gdzie zazwyczaj nie zagląda i na pewno nie raz uśmiechnie się do siebie. Jeśli znajdziecie w sobie odrobinę otwartości, odkryjecie, że nasze życie zazwyczaj jest o niebo lepsze niż myślimy!

Odkryj najlepszą wersję siebie! I bądź wdzięczny, bo życie, jest często lepsze niż nam się wydaje. Pora nauczyć się to dostrzegać!

Podejmujcie nasze zadania i piszcie w komentarzach, co udało wam się wykonać (lub nie) i jak się z tym czujecie! Jak zawsze będziemy premiować wasze zaangażowanie. Najfajniejsze komentarze nagrodzimy bardzo pozytywnymi nagrodami od INKA. Bo szczęście zaczyna się od małych chwil i drobnych przyjemności. Bądźcie z nami!

Szukajcie wyzwań na naszej stronie i na Facebooku – w każdy wtorek i czwartek! W weekendy będziemy mieli dla was kilka pysznych inspiracji, jak zrobić sobie małą przyjemność.

Zadanie siódme:

W komentarzu wypisz rzeczy, za które jesteś wdzięczna. Napisz dlaczego są dla ciebie wartościowe.

Partnerem akcji jest

Nagrody:

I stopnia:

3 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x torba filcowa
  • 1 x termokubek
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa
  • 1 x Inka Klasyczna
  • 1 x Inka Błonnik
  • 1 x Inka Wapń
  • 1 x Inka Magne
9483967-04-Inka-karmelowa-200g 9483941-06-Inka-czekoladowa-200g 9483939-05-Inka-mleczna-200g

 

9960957-10-Inka-puszka-2014

II stopnia:

3 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x termokubek
  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa
  • 1 x Inka Klasyczna

III stopnia:

4 x zestaw INKA składający się z:

  • 1 x Inka karmelowa
  • 1 x Inka czekoladowa
  • 1 x Inka mleczna
  • 1 x Inka miodowa

Akcja trwa od 26.03.2019 do 23.04.2019 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

ZOBACZ WSZYSTKIE WPISY ZWIĄZANE Z AKCJĄ

 


Zobacz także

Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Krem karmelowy

Krem karmelowy – boski dodatek do śniadań i deserów

Leśna wanilia. Herbaciane smoothie, które się nie nudzi!